Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybka sałatka wygnańca na obiad. Tym przysmakiem miał zajadać się Napoleon. Wypróbuj przepis z białą fasolą

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Prosty przysmak z białą fasolą znany jest pod nazwą sałatki wygnańca. Wedle legendy tym daniem miał zajadać się Napoleon Bonaparte przebywający na zesłaniu na Wyspie Świętej Heleny. Sałatka jest pożywna i doprawiana jest musztardą oraz estragonem. Poznaj prosty przepis na sałatkę z białą fasolą.

W skrócie

Sałatka wygnańca to przykład sycącej przystawki, która jest źródłem białka. To prosty przysmak, który nie wymaga wielu wyszukanych składników. Można przypuszczać, że takie składniki jak oliwa z oliwek, cząber i estragon we Francji są i były składnikami codziennego i powszechnego użycia. Co więcej, taka sałatka była postrzegana jako jedzenie mniej zamożnych Francuzów. Przepis na tę sałatkę wypatrzyłam w książce „Papatacze, bubliczki, moskole…Co się pod tym kryje?” autorstwa Hanny Szymanderskiej, a następnie wypróbowałam, dostosowując do własnych potrzeb.

Widok z góry na sałatkę z białą fasolą w niebieskiej misce
Domowa sałatka z białą fasolą o nazwie sałatka wygnańca miała być przysmakiem Napoleona Bonaparte. Getty Images/travellinglight/zdjęcie ilustracyjne

Sałatka wygnańca – przepis z białą fasolą

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g drobnej, ugotowanej białej fasolki lub z puszki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 mała cebula, najlepiej szalotki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu estragonowego lub jabłkowego,
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy francuskiej,
  • 1 1/2 łyżki drobno posiekanych listków estragonu, natki pietruszki i szczypiorku,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • szczypta cukru do smaku.

Jak zrobić sałatkę wygnańca z białą fasolą?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę umyłam, obrałam z łupin i pokroiłam w drobną kostkę.
  2. W miseczce połączyłam cebulę z musztardą, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem i oliwą z oliwy.
  3. Składniki utarłam do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Sos odstawiłam do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  5. Ugotowaną wcześniej fasolę delikatnie podgrzałam.
  6. Fasolę doprawiłam suszonym cząbrem.
  7. Ciepłą fasolę polałam sosem musztardowym, posypałam świeżymi ziołami i dokładnie wymieszałam.
  8. Sałatkę wygnańca przykryłam pokrywką lub folią spożywczą i odstawiłam na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
  9. Tak przyrządzona sałatka wygnańca jest gotowa do podania.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybka sałatka wygnańca na obiad. Tym przysmakiem miał zajadać się Napoleon. Wypróbuj przepis z białą fasolą - Strona Kuchni

Wróć na braniewo.naszemiasto.pl Nasze Miasto