W wieloletnim „Kalendarzu imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego” znajduje się aż 16 pozycji. Jedną z nich jest Regionalny Festiwal Drobiu, który w tym roku odbywa się już po raz szósty.
Tym razem atrakcji też nie będzie brakowało, m.in. w kucharskie szranki staną starostowie, którzy zmierzą się w konkursie „Na najlepszą potrawę z drobiu”. Zwycięzca konkursu otrzyma Puchar Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego.
Na Placu Wolności w Nidzicy będzie można skosztować regionalnego chłodnika przygotowanego przez Dagmarę Gęstwińską z Gospodarstwa Agroturystycznego „Kalinówka” Pietrzwałdzie, która jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.
Celem imprezy jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko–Mazurskiego oraz Urząd Miejski w Nidzicy.
źródło; www.warmia.mazury.pl
Więcej informacji z Warmii i Mazur jest na stronie: warminskomazurskie.naszemiasto.pl
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?