Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite spaghetti bolognese. Przepis na prosty sos do makaronu z mięsem mielonym. Pysznie smakuje z parmezanem i bazylią

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i sycące danie na obiad. Zobacz, jak przygotować spaghetti bolognese. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i sycące danie na obiad. Zobacz, jak przygotować spaghetti bolognese. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na pyszny i prosty do przygotowania obiad z makaronem? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na spaghetti bolognese. Wystarczy podsmażyć składniki sosu bolognese, doprawić i zostawić do gotowania. To idealne danie dla całej rodziny, które wymaga niewiele naszej pracy. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na spaghetti bolognese.

W skrócie:

Bolognese to pyszny, włoski sos mięsny podawany na makaronie tagliatelle lub pappardelle. Bardzo popularna stała się jego wersja z makaronem spaghetti, mimo, że jest on cienki i nie nabiera zbyt dużo mięsa. Proponuję prosty sposób na przygotowanie takiego wyśmienitego dania. Spaghetti bolognese jest wyraziste, sycące i aromatyczne. Po podsmażeniu składników, sos należy ustawić na małym ogniu, by dusił się przez godzinę, więc nie napracujesz się za bardzo przy jego wykonaniu. Całości warto podać z parmezanem i bazylią.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne spaghetti bolognese.

Przepis na spaghetti bolognese

czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowe,
  • 400 g pomidorów w puszce,
  • 250 ml bulionu lub wody,
  • 2 marchewki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ser np. parmezan do posypania,
  • opcjonalnie 200 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 0,5 łyżeczki pieprzy cayenne lub chili.

Jak zrobić spaghetti bolognese?

  1. Warzywa umyj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  2. Seler naciowy i cebulę pokrój w małą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso.
  4. Obsmażone mięso przełóż do garnka.
  5. Dodaj na patelnię cebulkę i pozostałe warzywa i podsmaż.
  6. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmażaj chwilę z warzywami.
  7. Dodaj warzywa do mięsa.
    Uwaga: Jeśli dodajesz wino, to wlej je teraz do mięsa i warzyw i gotuj ok. 5 minut, by alkohol odparował.
  8. Wlej do mięsa i warzyw bulion i pomidory w puszce, dopraw przyprawami i wymieszaj.
  9. Przykryj garnek, ustaw mały ogień i gotuj minimum 1 godzinę.
  10. Podawaj z makaronem oraz tartym serem typu parmezan.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienite spaghetti bolognese. Przepis na prosty sos do makaronu z mięsem mielonym. Pysznie smakuje z parmezanem i bazylią - Strona Kuchni

Wróć na braniewo.naszemiasto.pl Nasze Miasto