Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Połączenie malin z prebiotykami - Skuteczny tandem prozdrowotny!

Wojciech Szymaniak
Wojciech Szymaniak
Wojciech Szymaniak
Maliny, oprócz doskonałego smaku, są prawdziwymi skarbnicami prozdrowotnych właściwości. Bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak cyjanidyn, antocyjany czy kwas fenolowy, pomaga chronić organizm przed wieloma schorzeniami, w tym nowotworami. Teraz naukowcy odkryli sposób na jeszcze skuteczniejsze wykorzystanie tych zdrowotnych mocy. Połączenie malin z prebiotykami okazało się być idealnym tandemem, który wzmocnił prozdrowotne działanie tych owoców.

Badania naukowe potwierdzają:

Badania przeprowadzone przez dr. Bartosza Fotschkę z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przyniosły fascynujące wyniki. Dr Fotschka odkrył, że suplementacja prebiotykami sprzyja wzmożonemu rozkładowi polifenoli z malin, przekształcając je w związki chemiczne o jeszcze większym potencjale prozdrowotnym. Prebiotyki to produkty błonnika, które sprzyjają rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, wpływając pozytywnie na metabolizm tłuszczy w wątrobie.

Skuteczne połączenie:

Dr Fotschka eksperymentował z połączeniem preparatu polifenolowego z malin z fruktooligosacharydami - prebiotycznym składnikiem. Wyniki były imponujące - synergiczne działanie obu składników zwiększyło efektywność metabolizowania polifenoli do bardziej prozdrowotnych związków. Mechanizm działania tej mieszanki obejmował wzrost liczby bakterii zdolnych do metabolizmu polifenoli w przewodzie pokarmowym oraz zwiększone stężenie korzystnych substancji docierających do wątroby. To z kolei wpłynęło korzystnie na metabolizm lipidów, stresem oksydacyjnym oraz stanem zapalnym w organizmie.

Perspektywy przyszłości:

Chociaż badania prowadzone były na poziomie laboratoryjnym, wyniki są obiecujące i wskazują na potencjał prozdrowotny takiego połączenia. Naukowiec podkreśla, że potrzebne są dalsze badania na ludziach, ale już teraz warto rozważyć łączenie malin z suplementami prebiotycznymi w codziennej diecie. Taka synergia może wspierać profilaktykę zdrowotną, a potencjalnie prozdrowotne produkty z tym połączeniem mogą znaleźć się na sklepowych półkach.

Podsumowanie:

Połączenie malin z prebiotykami okazało się być skutecznym tandemem prozdrowotnym. Maliny, bogate w przeciwutleniacze, zyskują dzięki suplementacji prebiotykami jeszcze większe działanie korzystne dla organizmu. Wyniki badań są obiecujące i dają nadzieję na rozwijanie produktów żywnościowych o podwyższonym potencjale prozdrowotnym. Niech maliny w połączeniu z prebiotykami staną się elementem Twojej zdrowej diety!

Źródło:
Wyniki badań dr. Bartosza Fotschkiego zostały opublikowane w renomowanym czasopiśmie Food Research International.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Połączenie malin z prebiotykami - Skuteczny tandem prozdrowotny! - Warmińsko-Mazurskie Nasze Miasto

Wróć na braniewo.naszemiasto.pl Nasze Miasto