Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Rafał Collins opuszcza Zagłębie Sosnowiec, Swoje akcje sprzeda Stowarzyszeniu Kibiców

Rafał Collins opuszcza Zagłębie Sosnowiec, Swoje akcje sprzeda Stowarzyszeniu Kibiców

Zachwycający spektakl świateł nad lubuskim niebem. Zorza polarna urzekła Lubuszan!

Zachwycający spektakl świateł nad lubuskim niebem. Zorza polarna urzekła Lubuszan!

Polecamy

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Policjanci zabezpieczali znalezione niewybuchy na remontowej drodze K 65 [WIDEO]

Policjanci zabezpieczali znalezione niewybuchy na remontowej drodze K 65 [WIDEO]

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?