Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie tylko zielona! Co daje picie fermentowanej herbaty – czarnej i czerwonej? To potężne narzędzie w ochronie przed rakiem

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Herbata wcale nie musi być zielona, by wspierać zdrowie, a zwłaszcza ochronę przed nowotworem. Wiele osób tradycyjnie wybiera czarną lub sięga po pu-erh, nazywaną spalaczem tłuszczu. To herbaty fermentowane, które wykazują cenne właściwości antyrakowe. Działanie jest tym cenniejsze, że wielokierunkowe! Zobacz, na co jeszcze pomaga picie tradycyjnej herbaty.

Spis treści

Czy herbata zapobiega nowotworom? Tak działa nie tylko ta zielona

W poszukiwaniu sposobów ochrony zdrowia naukowcy zwracają się w stronę naturalnych, często spożywanych produktów roślinnych. Takim jest herbata, która globalnie należy do najczęściej pijanych napojów obok wody. Nie chodzi jednak o herbatę zieloną, tylko czarną – taka jest bowiem preferowana przez ok. 3/4 osób pijących ten napój w Europie.

Parzenie czarnej herbaty
Czarna herbata to produkt fermentowany, a jak wiadomo, w procesie tym powstają związki o wyjątkowo korzystnym działaniu na zdrowie
azerbaijan_stockers/freepik

Rak stanowi obecnie wiodącą przyczyną przedwczesnych zgonów na świecie, a według szacunków do 2030 roku będzie najczęściej diagnozowany wśród czterdziestolatków. Do najbardziej powszechnych nowotworów należą te atakujące płuca, gruczoł piersiowy, jelito grube i prostatę. Picie naparów z fermentowanych liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis) może pomóc zmniejszyć tę zachorowalność. Świadczą o tym wyniki badań chińskich, które opublikowano 7 września 2023 r. na łamach pisma „Nutrients”.

Jak czarna herbata wpływa na zdrowie? Co daje picie czerwonej herbaty?

Korzystne działanie na zdrowie ciemnych herbat wynika z zawartości całego wachlarza bioaktywnych związków, które występują naturalnie w surowcu i powstają w procesie ich produkcji. Unikatowy skład i cechy organoleptyczne to wynik aktywności drobnoustrojów.

Czarna herbata to przy tym zielone liście poddane fermentacji i utlenianiu. Rzadziej spożywana, choć ceniona przez niektórych, jest specyficzna czerwona herbata pu-erh. W odróżnieniu od czarnej nie jest utleniana, a fermentacja zapewnia jej złożony, nieco ziemisty aromat i smak oraz szczególne właściwości.

Wśród bioaktywnych substancji obecnych w ciemnych herbatach znajdują się katechiny, kwasy fenolowe, flawonole i alkaloidy. Do tych kluczowych należą polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwwirusowym, czy aminokwasy takie, jak L-teanina, które wspomagają układ immunologiczny czy pamięć.

Polecamy: Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Zobacz wyniki porównania

Teina, która należy do alkaloidów, wspiera natomiast układ krążenia, a związki z grupy polisacharydów poprawiają stan jelita i odporność. Bogatym ich źródłem są dobrej jakości prasowane kostki i gniazdka herbaty czerwonej. Silnym działaniem przeciwutleniającym i antyrakowym wyróżnia się także powstająca podczas fermentacji teabrownina.

Czarna i czerwona herbata na raka

Badania potwierdzają, że składniki ciemnych herbat, mają ewidentne właściwości spowalniające wzrost komórek nowotworowych płuc i wątroby, jak również trzustki, jelita grubego, pęcherza i języka. Co ważne, obecna w herbacie teofilina hamuje ponadto rozwój komórek raka piersi i szyjki macicy.

Mechanizm tego działania opiera się na hamowaniu stanu zapalnego. Szczególnie groźne jest to przewlekłe, które ma niewielkie nasilenie i nie powoduje wyraźnych objawów, jednak często prowadzi do rozwoju raka. Uruchamia bowiem szlak sygnalizacyjny jądrowego czynnika transkrypcyjnego kappaB (NF-kappaB) – a składniki ciemnych herbat go hamują. Co więcej, ten sam szklak często prowadzi do rozwoju chorób autoimmunologicznych, naczyniowych czy cukrzycy.

Herbata pu-erh szczególnie silnie redukuje stan zapalny w jelitach, chroniąc zwłaszcza przed szkodliwymi procesami wywołanymi jedzeniem złej jakości tłuszczów, a także zatrzymując wzrost zmian związanych z rakiem wątrobowokomórkowym.

Antynowotworowe działanie czarnej i czerwonej herbaty wynika z blokowania różnych faz cyklu życia nieprawidłowej komórki, hamowaniu podziałów i powstawaniu przerzutów, a także na wywoływaniu jej zaprogramowanej śmierci (apoptozy). To zasługa związków pochodzących z fermentacji.

Sprawdź też: To jedyna herbata, która zwiększa zagrożenie rakiem. Ryzyko dotyczy przełyku

Fermentowana herbata na odchudzanie i sprawny metabolizm

Herbata pomaga także w walce z otyłością, która jest ważnym czynnikiem rozwoju nowotworów, m.in. jelita grubego i piersi. Niedawno wykazano nawet, że jej redukcja poprzez operację bariatryczną zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Polecamy: Jaka herbata na odchudzanie? Tak działają różne jej rodzaje
Czarna herbata, a szczególnie czerwona, skutecznie obniża poziom lipidów we krwi, co jest pomocne w prewencji i leczeniu choroby onkologicznej. Efektem tego działanie jest zmniejszenie masy ciała i poprawa lipidogramu u osób z dyslipidemią, jak również niższe zagrożenie rozwojem cukrzycy typu 2.

Picie ciemnej herbaty działa jeszcze na jeden aspekt zdrowia, jakim jest mikroflora jelitowa. Jej składniki wpływają korzystnie na jej skład i pomagają przywrócić równowagę obecnych tam gatunków i zwiększyć ich różnorodność. To prowadzi do poprawy metabolizmu, działania układu odpornościowego. Są jednak osoby, które herbaty powinny unikać, m.in. nadwrażliwe na teinę.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie tylko zielona! Co daje picie fermentowanej herbaty – czarnej i czerwonej? To potężne narzędzie w ochronie przed rakiem - Strona Zdrowia

Wróć na braniewo.naszemiasto.pl Nasze Miasto