MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż...
fot. Engin Akyurt/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Ciecierzyca

Ciecierzyca zawiera znacznie więcej kwasu foliowego niż sałata, ponieważ w 100 g suchych nasion znajdziemy aż 340 mcg tej witaminy. Warto jednak pamięć, że podczas obróbki termicznej i chłonięcia przez nasiona wody poziom kwasu foliowego znacznie się zmniejsza. Dodatkowo ciecierzyca stanowi znakomite źródło innych witamin i pierwiastków, w tym witamin antyoksydacyjnych (A, C i E), witamin z grupy B, a także żelaza, miedzi, manganu, cynku i magnezu.

Ciecierzyca wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, wspiera pamięć i koncentrację, a nawet łagodzi uczucie zmęczenia. Dodatkowo wykazano, że nasiona tej rośliny mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, obniżać poziom glukozy, a także zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 12.05 w Hajnówce

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Hajnówce

Tygodniowy przegląd prasy w Prudniku, (12.05-18.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Prudniku, (12.05-18.05.2024)

Polecamy

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie