Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ze względu na ryzyko zjedzenia zbyt dużej dla swojego...
fot. bschonewille/123RF

Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili

Zespół jelita drażliwego i inne choroby jelit

Ze względu na ryzyko zjedzenia zbyt dużej dla swojego organizmu dawki kapsaicyny zawartej w przyprawach i sosach na bazie ostrej papryczki, osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS), chorobę zapalną jelit (IBD) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna, powinny unikać mocno doprawionych dań. W ich przypadku podrażnienie błony śluzowej może prowadzić do wystąpienia ostrej biegunki i zaostrzenia objawów choroby.

Zobacz również

Stadion w Krakowie dziś skryty za drzewami. Czeka na przebudowę

Stadion w Krakowie dziś skryty za drzewami. Czeka na przebudowę

Z kim zagra Wisła Kraków w europejskich pucharach? Oto potencjalni rywale!

Z kim zagra Wisła Kraków w europejskich pucharach? Oto potencjalni rywale!

Polecamy

Pojazdy wojskowe na drogach. Jest komunikat armii

Pojazdy wojskowe na drogach. Jest komunikat armii

Nowe połączenia czarterowe z Szyman. Dokąd polecimy?

Nowe połączenia czarterowe z Szyman. Dokąd polecimy?

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia