Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ela Stróżyńska, finalistka programu MasterChef z województwa lubuskiego dzieli się przepisami na święta Bożego Narodzenia 2022

Łukasz Koleśnik
Łukasz Koleśnik
Lubuszanka Ela Stróżyńska to finalistka 11. sezonu programu MasterChef Polska. Podzieliła się swoimi przepisami na święta.
Lubuszanka Ela Stróżyńska to finalistka 11. sezonu programu MasterChef Polska. Podzieliła się swoimi przepisami na święta. MasterChef Polska / TVN
Ela Stróżyńska, finalistka 11. sezonu kulinarnego programu MasterChef Polska z województwa lubuskiego, dzieli się przepisami na święta Bożego Narodzenia 2022. Oto świąteczne przysmaki mieszkanki Grochowa spod Gubina.

O Eli Stróżyńskiej pisaliśmy kilkukrotnie. Lubuszanka pochodzi z Drezdenka. Od około trzech lat mieszka w Grochowie koło Gubina. Jest mamą trójki dzieci i w tym roku zdecydowała się wziąć udział w 11. sezonie programu MasterChef Polska. Zgłosiła się za namową męża. I nie pożałowała!

Lubuszanka wywalczyła podium w programie MasterChef

Lubuszanka świetnie poradziła sobie w 11. sezonie programu MasterChef Polska. Wielokrotnie była wychwalana przez jury w składzie: Magda Gessler, Michel Moran i Anna Starmach. Ponadto polubili ją pozostali uczestnicy 11. sezonu MasterChef Polska. Ela dostała się do finału i wywalczyła miejsce na podium - zajęła 3. miejsce.

- Udział w programie mogę porównać do ogromnego, czekoladowego tortu - mówiła po emisji programu mieszkanka Grochowa. - Finał był wisienką na jego szczycie.

Ela Stróżyńska dzieli się świątecznymi przepisami

Ela Stróżyńska podzieliła się przepisami specjalnie na święta Bożego Narodzenia 2022. Jednym z nich jest autorski przepis na śledzie finalistki programu MasterChef, drugi to przepis na cukierki Irysy z makiem.

Autorski przepis na śledzie E. Stróżyńskiej:

  • 3 podwójne płaty śledzi w occie
  • 1.5 kwasniego jabłka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek mięty

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • Sól, pieprz

Śledzia kroimy w grubą kostkę. Jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pokrojonych śledzi. Dodajemy również posiekaną miętę. Do miski dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z resztą składników. Przekładamy do miski.

Przepis na cukierki Irysy z makiem:
Składniki:

  • 500g cukru
  • 0,5L mleka
  • 150g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 400g masy makowej

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło. Całość ustawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. godziny, często mieszając. Po upływie godziny dodajemy 1 łyżkę kakao, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 30 min. bardzo często mieszając. Po kolejnych 30 minutach dodajemy naszą masę makową i gotujemy do zgęstnienia. U mnie to było dodatkowe 30 min. Gdy masa nam zgęstnieje, wylewamy ją do formy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy w kostkę.

Lubuszanka Ela Stróżyńska to finalistka 11. sezonu programu MasterChef Polska. Podzieliła się swoimi przepisami na święta.

Ela Stróżyńska, finalistka programu MasterChef z województwa...

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gubin.naszemiasto.pl Nasze Miasto