Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Papryka/ Dlaczego warto ją jeść? Sprawdź! Oto korzyści z jedzenia tego warzywa

MM
Dlaczego warto jeść paprykę? Sprawdź! >>>
Dlaczego warto jeść paprykę? Sprawdź! >>>123rf
Właściwości papryki. To warzywo ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Ale czy wiecie, że ma też dobre działanie na organizm? Sprawdź, dlaczego warto jeść paprykę!

Spis treści

Papryka - co to za warzywo?

Papryka to rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Istnieje aż 37 gatunków papryki! Rośliny te pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej z terenów między północnym Meksykiem i północną Argentyną. Współcześnie są szeroko rozprzestrzenione w uprawie na całym świecie, a jako zdziczałe spotykane są w strefie międzyzwrotnikowej i w ciepłym klimacie umiarkowanym.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Szparagi w sklepach. Czy to już sezon na te warzywa? Ile kosztują? Jak rozpoznać świeże szparagi? Sprawdź

Owoce kilku gatunków wykorzystywane są jako przyprawy. W drugiej dekadzie XXI wieku mają 25% udziału w rynku przypraw! Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy C i kapsaicyny odpowiadającej za uczucie pieczenia. Poza wykorzystaniem kulinarnym uprawiane są również jako rośliny lecznicze i ozdobne. Uprawiane są od co najmniej 6000 lat.

Najpopularniejsze odmiany papryki

Papryki różnią się między sobą kształtem i kolorem. Wyróżniamy cztery najpopularniejsze kolory papryki:

  • czerwona,
  • pomarańczowa,
  • żółta,
  • zielona.

Papryka słodka i ostra

Papryki różnią się między sobą także smakiem. Istnieją odmiany słodkie oraz pikantne. Najostrzejsza papryka na świecie to Carolina Reaper - ma moc 1,57 mln SHU (skali Scoville`a). Dla porównania - czerwona papryka zawiera 0 SHU, ziarenka pieprzu 100 – 500 SHU, a papryczki jalapeno 2500 SHU. Jeśli używasz w kuchni ostrej papryki, pamiętaj, by nigdy nie dotykać rękami oczu, a warzywo kroić w rękawiczkach.

Dlaczego warto jeść paprykę?

  1. Papryka jest cennym źródłem witaminy C! Zawiera jej cztery razy więcej, niż cytryna. A witamina C świetnie wpływa na odporność.
  2. Warzywo to może także korzystnie wpływać na wzrok z powodu zawartości beta-karotenu i luteiny. Zmniejsza też stany zapalne.
  3. Zielona papryka to świetne źródło związków mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki. Pomoże zapobiec chorobom układu krążenia i obniżyć ciśnienie krwi.
  4. Obniża też ryzyko zawałów serca i udarów.
  5. Zawiera likopen, który pomaga zapobiegać nowotworom, między innymi raka szyjki macicy, raka pęcherza moczowego i trzustki.
  6. Kapsaicyna wspomaga krążenie.
  7. Krzem zawarty w papryce ma wpływ na porost włosów i paznokci.
  8. Kwas foliowy zawarty w papryce jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu.

Papryka w kuchni

Paprykę warto też jeść, bo jest po prostu smaczna! Można jej używać jako zdrowej przekąski, przyprawy, dodatku warzywnego lub dania głównego (papryka świetnie nadaje się do nadziewania różnymi dodatkami i zapiekania jej w piekarniku). Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Papryka/ Dlaczego warto ją jeść? Sprawdź! Oto korzyści z jedzenia tego warzywa - Dziennik Bałtycki

Wróć na braniewo.naszemiasto.pl Nasze Miasto