Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Felieton rowerowy. O jeden most bliżej (zdjęcia)

NOWE
Felieton rowerowy. O jeden most bliżej (zdjęcia)

Polecamy

Policjantka po służbie, ujęła pijanego kierowcę

Policjantka po służbie, ujęła pijanego kierowcę

Wyniki sekcji zwłok noworodka znalezionego w sortowni śmieci

Wyniki sekcji zwłok noworodka znalezionego w sortowni śmieci

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie

Chorzy na cukrzycę typu 2 bardziej narażeni na 3 nowotwory! Sprawdź, jakie