Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Kibice na meczu Alit Ożarów - Star Starachowice w Pucharze Polski [FOTO]

Kibice na meczu Alit Ożarów - Star Starachowice w Pucharze Polski [FOTO]

Kandydaci na burmistrza Zakopanego zmierzyli się w przedwyborczej debacie

Kandydaci na burmistrza Zakopanego zmierzyli się w przedwyborczej debacie

Polecamy

Zaciskasz zęby? Odczuwasz ból mięśni twarzy? Spróbuj tego masażu. Czyni cuda

Zaciskasz zęby? Odczuwasz ból mięśni twarzy? Spróbuj tego masażu. Czyni cuda

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Cudownie wilgotne ciasto pomarańczowe. Delicja jakich mało!

Cudownie wilgotne ciasto pomarańczowe. Delicja jakich mało!