W skrócie
W Niedzielę Wielkanocną najczęściej gościmy się w rodzinnym gronie. Tego dnia najczęściej zajada się tradycyjne potrawy, a na przystawkę podaje się pasztety, domowe wędliny, a także zajada poświęcone pokarmy z koszyczka wielkanocnego. W Poniedziałek Wielkanocny często zaprasza się znajomych i przyjaciół na obiad. W oba świąteczne dni zachęcamy do podawania sprawdzonych przystawek. Ważne, aby były kolorowe, różnorodne w smaku i udekorowane kiełkami rzeżuchy. Pod zdjęciem w galerii lub w treści artykułu znajdziesz aktywny link prowadzący do pełnego przepisu.
W galerii możesz zobaczyć 9 propozycji przystawek na Wielkanoc 2024
Proste przystawki na Wielkanoc – jajka faszerowane
Jedną z wielu popularnych przystawek na Wielkanoc są jajka faszerowane. Można faszerować je awokado lub podawać wypełnione szynką. W roli farszu świetnie sprawdzają się także wędzone ryby np.: plastry łososia. Miłośnicy grzybów w kuchni mogą także sięgnąć po jajka wypełnione nadzieniem pieczarkowym. Takie jajka faszerowane warto przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Przystawki na zimno na Wielkanoc – sałatki
Na świątecznym stole nie może też zabraknąć sałatek. W szczególności polecamy sałatkę jarzynową siostry Anastazji, która jest obowiązkową pozycją w wielkanocnym menu. Co więcej, świetnie prezentuje się też sałatka jajeczna oprószona natką pietruszki. Można także podać sałatkę z tortellini posypaną posiekanymi listkami bazylii. W każdej z tych wersji sałatka będzie hitem na świątecznym stole.
Poznaj przepis na sałatkę jarzynową:
Pomysły na przystawki na Wielkanoc – jajka w sosie
Na Wielkanocnym stole nie może też zabraknąć tradycyjnych jajek w sosie. Ugotowane jajka na twardo smakują wybornie zanurzone w wiosennym sosie wymieszanym z posiekanymi ziołami. Na świąteczny poczęstunek można także podawać danie w stylu retro, czyli jajka w sosie musztardowym. Taki przysmak był popularny w PRL-u. Miłośników ostrych smaków polecamy sięgnąć po musztardę diżońską, która zaostrzy jego smak.
Przystawki na Wielkanoc – pasztety do chleba
Świetnym daniem, które można zjeść na przystawkę z kromką świeżego chleba, jest pasztet z wątróbki. Nie trzeba go długo piec, ani mielić w specjalnym robocie kuchennym. Obsmażone podroby, miesza się z przyprawami i blenduje na gładką masę. Domowy pasztet można przygotować także z fasoli lub ciecierzycy. W wielu domach na przystawkę na Wielkanoc podaje się także pieczeń rzymską. Nie jest to pasztet w ścisłym znaczeniu, jednak pokrojony w plastry będzie smakował także jako baza do wiosennej kanapki.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje uświetnią wasz wielkanocny jadłospis.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?